Restauracja usytuowana jest w samym sercu obiektu Śląskie Rancho. Urządzona w stylu rustykalnym – ze ścianami wyłożonymi jasnym drewnem zachęca do rozkoszowania się daniami kuchni śląskiej i tradycyjną kuchnią polską. W restauracji znajdują się dwie sale, każda na 80 miejsc, umożliwiające organizację szerokiej palety przyjęć okolicznościowych (wesela, komunie, chrzciny, jubileusze) i imprez firmowych (szkoleniowe, integracyjne, bankiety), to również doskonałe miejsce na rodzinny obiad, romantyczną kolację przy świecach czy towarzyskie spotkanie.

W restauracji na piętrze jest także przytulny pokoik mansardowy – na mniejsze, kilkuosobowe spotkania lub, jak potrzeba – na wypoczynek, podczas wesel czy szkoleń.

Restauracja serwuje potrawy kuchni śląskiej oraz tradycyjne polskie dania w atrakcyjnym, finezyjnym wydaniu. Wśród zakąsek na szczególne wyróżnienie zasługują, ze wszech miar godne polecenia – deska wyrobów regionalnych (krupniok, żymlok, leberwuszt i presswuszt z ogórkiem małosolnym) oraz galert z nóżek wieprzowych z kartofel salat. Wyśmienite są także serwowane zupy, wśród których nie mogło zabraknąć żuru z tłuczonymi kartoflami, kiełbasą i boczkiem.

Można zjeść również typowy śląski obiad z roladą wołową, modrą kapustą i kluskami. Nie mniejszych doznań kulinarnych dostarczą smakoszom także – przepyszna czarna kaczka duszona w rondlu z jabłkami i majerankiem i świeży pstrąg ze Złotego Potoku z patelni, z młodymi ziemniaczkami. Aby przypomnieć sobie kunszt piekarski babci wystarczy na deser poprosić ajer-kuchy z jabłkami prosto z patelni – z konfiturą z wieprzków, czyli agrestu.